Om litteraturpriserne

Her vil den interesserede blandt andet kunne blive introduceret til nogle af de mest betydningsfulde priser, der uddeles inden for dansk litteratur.

Blixenprisen

Blixenprisen er en nyere, dansk litteraturprisfest, som blev indstiftet i 2015 af Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere. Med Blixenprisen hylder vi alle dele af bogbranchen og det danske sprogs videreudvikling, hvad enten det nydes i fysisk form, som e-bog eller lydbog.

Link til Blixenprisen [klik her]

Bogforums Debutantpris

Bogforums Debutantpris er en litterær pris, som tildeles en debuterende skønlitterær forfatter. Prisen uddeles hvert år i november som startskud til bogmessen Bogforum i København. Modtageren udpeges af en jury bestående af repræsentanter fra bogbranchens forskellige grene. Prisen er på 50.000 kr. Debutantprisen hed fra 2004 og frem til 2006 BG Banks Debutantpris og fra 2007 til 2011 Danske Banks Litteraturpris.

Link til Bogforums Debutantpris [klik her]

De Gyldne Laurbær

De Gyldne Laurbær (eller Boghandlernes gyldne Laurbær) er en dansk litterær pris. Prisen uddeles af boghandlerklubben. Prisen uddeles en gang årligt. Oprindelig bestod prisen i en guldnål med inskription, men det er i dag en pengesum (10.000 kr.) og en boggave (2.500 kr.). Fra 1954 ændres uddelingen til at ske i første kvartal af året for en udgivelse året før. På grund af prisuddelingen i januar måned benævnes prisen i aviserne ofte med det årstal, hvor uddelingen rent faktisk sker.

(Wikipedia, den frie encyklopædi)

Link til De Gyldne Laurbær [klik her]

Det Danske Akademis Store Pris

Det Danske Akademi har fra begyndelsen uddelt en stor litterær pris, først hvert år, senere hvert andet år. Med prisen fulgte oprindelig 50.000 kr.; i 1998 blev det 250.000 kr., og fra år 2000 300.000 kr. Den Store Pris betragtes som Danmarks fornemste anerkendelse af et forfatterskab.

(Wikipedia, den frie encyklopædi)

Link til Det Danske Akademis Store Pris [klik her]

DR Romanprisen

DR Romanprisen – frem til 2004 kaldet Radioens Romanpris og i 2005-2007 kaldet P2 Romanprisen – er en litteraturpris, der uddeles af radioprogrammet P2 Plus Bog, det tidligere Alfabet, på DR's P2. I 2008 skete uddelingen i samarbejde med DR2.

(Wikipedia, den frie encyklopædi)

Glasnøglen

Glasnøglen er en skandinavisk litteraturpris, der uddeles af Det Skandinaviske Kriminalselskab. Prisen er opkaldt efter  en roman af amerikanske forfatter Dashiell Hammett (1894-1961). Prisen uddeles årligt ved en kongres i maj og gives for den bedste nordiske krimi i det foregående år. Prisen er sponseret af det svenske forlag Bra Böcker.

Link til den officielle hjemmeside [klik her]

Holberg-medaljen

Holberg-medaljen er en dansk litteraturpris opkaldt efter Ludvig Holberg, der hædrer en dansk skønlitterær eller videnskabelig forfatter. Prisen er uddelt årligt siden 1934 og tildeles for en enkelt titel eller for et helt forfatterskab.

Søren Gyldendal Prisen

Søren Gyldendal Prisen er en dansk litteraturpris, der har været uddelt hvert år af Søren Gyldendal Fonden siden 1958. Prisen er opkaldt efter grundlæggeren af Gyldendal, Søren Gyldendal og uddeles årligt på hans fødselsdag 12. april. Prisen gives fortrinsvist til forfattere, der står "midt i en stærk og særpræget skabergerning", som det hedder i prisens fundats. Der skiftes fra år til år mellem skønlitterære og faglitterære forfattere.

(Wikipedia, den frie encyklopædi)

Link til Søren Gyldendal Prisen [klik her]

Denne side er senest opdateret den 30.05.2022.