Om litteraturpriserne

Her vil den interesserede blandt andet kunne blive introduceret til nogle af de mest betydningsfulde priser, der uddeles inden for dansk litteratur.

Blixenprisen

Blixenprisen er en dansk litteraturprisfest, der blev indstiftet i 2015 af Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere. Med Blixenprisen hyldes alle dele af bogbranchen og det danske sprogs videreudvikling, hvad enten det nydes i fysisk form, som e-bog eller lydbog.


Link til Blixenprisen [klik her]

Bogforums Debutantpris

Bogforums Debutantpris er en litterær pris, som tildeles en debuterende dansk skønlitterær forfatter. Prisen uddeles hvert år i november som startskud til bogmessen Bogforum i København. Modtageren udpeges af en jury bestående af repræsentanter fra bogbranchens forskellige grene.


Link til Bogforums Debutantpris [klik her]

De Gyldne Laurbær

De Gyldne Laurbær (eller Boghandlernes gyldne Laurbær) er en dansk litterær pris der uddeles af boghandlerklubben (en gang årligt). Oprindelig bestod prisen af en guldnål med inskription, men er i dag en pengesum og en boggave. Fra omkring midten af 1950'erne ændres uddelingen til at finde sted i første kvartal af året for en udgivelse fra året før.


Link til De Gyldne Laurbær [klik her]

Det Danske Akademis Store Pris

Det Danske Akademi har fra begyndelsen uddelt en stor litterær pris, først hvert år, senere hvert andet år. Med prisen fulgte oprindelig 50.000 kr.; i 1998 blev det 250.000 kr., og fra år 2000 300.000 kr. Den Store Pris betragtes i dag som Danmarks fornemste anerkendelse af et forfatterskab.


Link til Det Danske Akademis Store Pris [klik her]

DR Romanprisen

DR Romanprisen (tidligere Radioens Romanpris og P2 Romanprisen) er en dansk litteraturpris, der uddeles af radioprogrammet P2 Plus Bog, det tidligere Alfabet på DR's P2. I 2008 skete uddelingen i samarbejde med DR2.

Glasnøglen

Glasnøglen er en skandinavisk litteraturpris, der uddeles af Det Skandinaviske Kriminalselskab. Prisen er opkaldt efter  en roman af amerikanske forfatter Dashiell Hammett (1894-1961). Prisen uddeles årligt ved en kongres i maj og gives for den bedste nordiske krimi i det foregående år. Prisen er sponseret af det svenske forlag Bra Böcker.


Link til den officielle hjemmeside [klik her]

Holberg-medaljen

Holberg-medaljen er en dansk litteraturpris opkaldt efter Ludvig Holberg, der hædrer en dansk skønlitterær eller videnskabelig forfatter. Prisen er uddelt årligt siden 1934 og tildeles for en enkelt titel eller for et helt forfatterskab.

Søren Gyldendal Prisen

Søren Gyldendal Prisen er en dansk litteraturpris, der siden 1958 er blevet uddelt af Søren Gyldendal Fonden. Prisen er opkaldt efter grundlæggeren af Gyldendal, Søren Gyldendal og uddeles årligt på hans fødselsdag (12. april). Prisen gives fortrinsvist til forfattere, der står "midt i en stærk og særpræget skabergerning", som det hedder i prisens fundats.


Link til Søren Gyldendal Prisen [klik her]

Denne side er senest opdateret den 15.01.2024.


Copyright © 2022