Kristina Stoltz

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1975)

Forfatterdebut: 2000 (Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse)

Med sit nyskabende og realistiske samt ikke mindst meget poetiske sprog har Kristina Stoltz uden tvivl allerede manifesteret sig som én af sin generations mest eksperimenterende prosaister. Hun kom til verden i 1975 på Frederiksberg, men voksede siden op i barndomshjemmet på Christianshavn sammen med hendes fem år yngre søster. Inden hun indledte sin karriere som forfatter var hun i en overgang tilknyttet Skolen for Moderne Dans i København og Danshögskolan i Stockholm som elev og har desuden studeret litteraturvidenskab og teologi ved Københavns Universitet. Kristina Stoltz fik sin debut i bogform med digtsamlingen Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse i 2000. Herefter fulgte digtsamlingen Græshoppernes Tid (2002), romanerne Turisthotellet (2006) og Æsel (2011), samt novellesamlingen Ét kød (2012). Siden har hun blandt andet publiceret romanerne Historien (2013), På ryggen af en tyr (2014), Som om (2016), Cahun (2019), Paradis først (2020) og For evigt (2022). Foruden sit forfattervirke er Kristina Stoltz medstifter af nonprofit-forlaget [FINGERPRINT] og medinitiativtager til den nordiske udgivelsesserie [NOORD]. Hun har desuden tidligere fungeret som udvalgsmedlem i Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for litteratur (2014-2017) og som vicepræsident i Dansk PEN (2015-2016), samt som bestyrelsesmedlem i Brandes Selskabet (2016-2017). Derudover har hun blandt andet bidraget til adskillige danske og udenlandske aviser og tidsskrifter. Privat er Kristina Stoltz bosat Vesterbro i København med sin kæreste og en stor flok delebørn.

Derfor skriver jeg:

Min mormor forærede mig en dagbog. Jeg var ti år. Jeg begyndte at skrive i den, små ubehjælpsomme sætninger om, hvad jeg havde lavet i skolen og den slags. Ubetydeligheder. Men uden disse spæde spadestik ned i ordene og sætningerne, tror jeg ikke, jeg var endt med at blive forfatter. Lige fra begyndelsen føltes det vigtigt at skrive, det erkendelsesmæssige eksperiment som det dagligt var at skrive om den verden jeg befandt mig i, både den indre og den ydre. Sådan har jeg det stadigvæk. Det er blevet min måde at være til på, mit instrument til at prøve at begribe. Det er vel en indre nødvendighed, der driver ordene frem, en lyst til at fortælle og afsøge sproget, et behov for at trække mening ud af alt det, jeg ikke forstår. Ofte er det også en indignation, vreden over den endeløse sociale uretfærdighed, som jeg i anfald af megalomani mener jeg er ansvarlig for at redde, men i stedet for at drage ud på slagmarken sætter jeg mig ved tastaturet velvidende, at det er et privilegium jeg har.

Kristina Stoltz, august 2015.

Udvalgte litteraturpriser:

2016: Drachmannlegatet

2018: Henrik Pontoppidans Mindefond

Udvalgt bibliografi:

2014: På ryggen af en tyr (roman)

2016: Som om (roman)

2019: Cahun (roman)

2020: Paradis først (roman)

2022: For evigt (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursidens om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Uden for tid og sted (2002).

Anmeldelse af digtsamlingen Græshoppernes tid.

Af Niels Lyngsø, Politiken.

»»»

Hotel Søvnløs (2006).

Anmeldelse af romanen Turisthotellet.

Af Lilian Munk Rösing, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen Æsel.

Af Marie Tetzlaff, Politiken.

»»»

Anmeldelse af romanen Historien.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen På ryggen af en tyr.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af romanen Som om.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen Cahun.

Af Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen Paradis først.

Af Klaus Rothstein, Weekendavisen.

»»»

Anmeldelse af romanen For evigt.

Af Caroline Enghoff, Information.

Interview med forfatteren om romanen Turisthotellet.

Interview fra tidsskriftet Sentura (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Ét kød.

Interview uploadet af Rosinante&Co (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen På ryggen af en tyr.

Interview fra Information (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Som om.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Cahun.

Interview fra Information (2019). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Paradis først.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2020). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen For evigt

Interview fra Kristeligt Dagblad (2022). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2022.