Morten Sabroe

Om forfatteren

Foto: Marianne Grøndahl

(1947)

Forfatterdebut: 1975 (Retten til at blomstre)

Med sin originale og ikke mindst subjektive skrivestil har Morten Sabroe uden tvivl manifesteret sin position som én af nyere tids mest markante stemmer i dansk prosa. Han kom til verden i Gentofte nord for København som søn af redaktør og cirkusrevydirektør Povl Sabroe og Ingrid Sabroe. Som barn voksede han op i privilegerede omgivelser i familiens hjem i Klampenborg sammen med sin bror. Morten Sabroe er oprindeligt uddannet bygningssnedker, men skiftede siden erhverv og blev i starten af 1970'erne uddannet som journalist ved Berlingske Tidende og har gennem tiden skrevet for stort set alle landets store dagblade. Som journalist er Morten Sabroe med tiden blevet synonym med en bestemt form for journalistik, nemlig New Journalism eller Gonzo Journalistik, en stilart der hovedsagelig er kendt for sin subjektive reportageform. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den amerikanske journalist og forfatter Hunter S. Thompson. Ved siden af hans journalistiske karriere studerede han i en periode samfundsfag ved Københavns Universitet. Morten Sabroe fik sin prosadebut med Retten til at blomstre i 1975 og har siden udgivet op til flere artikelsamlinger i bogform, ligesom hans forfatterskab også omfatter flere romaner fra 1970'erne og 1980'erne. Han fik for alvor et stort gennembrud med romanen Sidste tog (1996), men fik sit helt store folkelige gennembrud med romanerne Du som er i himlen (2007) og Fader vor (2011). Siden har publiceret op til flere romaner, deriblandt Drengen der løb med Gud (2015), Love Me Do (2017), 32 cm (2018), Mit halve hjerte, mit hele liv (2018), samt Der var engang en familie (2021). Privat bor Morten Sabroe i et ombygget sommerhus i Hald Strand ved Liseleje med sin hustru, journalisten Do Windfeld Sabroe.

Derfor skriver jeg:

»Jeg tror ikke, man kan bruge skriften til at løse sine egne konflikter. Jeg ville ikke kunne skrive sådan en roman uden at have en stor distance til stoffet. Jeg er ikke sådan en, der bearbejder tingene terapeutisk. Jeg lever angsten, rædslen og ensomheden igennem. Da jeg satte mig ned og skrev, var jeg færdig med at gennemleve de begivenheder, bogen beskriver. Men som litterært stof var jeg åbenbart slet ikke færdig med det. At skrive gik overraskende hurtigt.«

Morten Sabroe (Citat fra interview i Politiken, 2002).

Udvalgte litteraturpriser:

1998. Borgens Jubilæumslegat

2000: Drassows Legat

Udvalgt bibliografi:

2013: Libido (roman)

2015: Drengen der løb med Gud (roman)

2017: Love Me Do (roman)

2018: Mit halve hjerte, mit hele liv (roman)

2021: Der var engang en familie (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Menneskets ubeslutsomhed (2000).

Anmeldelse af romanen Den spanske gæst.

Af Maria Sjøqvist, Kristeligt Dagblad.

»»»

Dans, nerver, dans! (2002).

Anmeldelse af romanen Den niende kreds.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Anmeldelse af romanen Evig troskab.

Af Martin Krogh Andersen, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af romanen Du som er i himlen.

Af Mads Kastrup, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af romanen Det 13. spil.

Af Lars Handesten, Kristeligt Dagblad.

»»»

Anmeldelse af romanen Libido.

Af Anne Sophia Hermansen, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af romanen Drengen der løb med Gud.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af romanen Love Me Do.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen Mit halve hjerte, mit hele liv.

Af Kristin Vego, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen Der var engang en familie.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

Interview med forfatteren om romanen Den niende kreds.

Interview fra Politiken (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Du som er i himlen.

Interview uploadet af Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om læselyst.

Interview fra Information (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Det 13. spil.

Interview fra Politiken (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Drengen der løb med Gud.

Interview fra Information (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen 32 cm.

Interview fra Berlingske (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Mit halve hjerte, mit hele liv.

Interview fra Berlingske (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Der var engang en familie.

Interview fra Berlingske (2021). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2022.