Dorthe Nors

Om forfatteren

Foto: Agnete Schlichtkrull

(1970)

Forfatterdebut: 2001 (Soul)

Dorthe Nors er kendt for sin eksistentielle og ikke mindst minimalistiske skrivestil. Hun kom til verden i Herning i 1970, men er opvokset i en kreativ bybondefamilie i det lille landsogn Sinding-Ørre nordvest for byen. Efter sin studentereksamen i 1989 flyttede hun til Aarhus i 1990 som tyveårig for at indlede studier i dansk ved Aarhus Universitet. Herefter studerede hun i en kort periode religionsvidenskab, men valgte i 1994 at studere kunsthistorie og blev i 1999 cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie. Hendes debut i bogform kom med romanen Soul i 2001. Herefter fulgte romanerne Stormesteren (2003) og Ann Lie (2005). Siden har hun publiceret kortromanen Dage (2010), romanerne Minna mangler et øvelokale (2013) og Spejl, skulder, blink (2016), novellesamlingerne Kantslag (2008) og Kort over Canada (2018), samt essaysamlingen En linje i verden (2021). En del af hendes noveller er blevet udgivet i USA med stor succes og i september 2013 blev novellen Hejren antaget og udgivet i The New Yorker, som det første stykke kortfiktion af en dansker nogensinde. Dorthe Nors er optaget af amerikansk litteratur og er af New York Times blevet sammenlignet med den store amerikanske novellemester Lorrie Moore. Hun er desuden begejstret for svenske forfattere og kunstnere som Kerstin Ekman, Selma Lagerlöf og Ingmar Bergman. Ved siden af sit forfattervirke har hun arbejdet som freelanceskribent, undervist i blandt andet litteratur og skrivning og har endvidere oversat svensk og norsk litteratur til dansk. Efter at have tilbragt op til flere år i København, er Dorthe Nors vendt tilbage til sit barndomsland og bor nu i den lille landsby Vedersø ved Vesterhavet.

Derfor skriver jeg:

»Mine noveller er ren fiktion. Jeg skriver jo ikke journalistik. Men i novellen ’Solens hunde’ viser jeg også, at alt er materiale. Hver situation, jeg oplever, er en potentiel tekst. Og det er blevet værre med årene. Jeg tænker hele tiden over, om der er noget, jeg kan bruge. Måske sidder jeg i et tog og hører en replik, som jeg synes var bizart sagt. Eller måske skriver jeg om noget, jeg selv tumler med. Novellerne er ikke direkte biografiske, men hvis man ikke donerer noget af sig selv i en tekst, dør den.«

Dorthe Nors (Citat fra interview i Kristeligt Dagblad, 2018).

Udvalgte litteraturpriser:

2010: New Letters' læserpris

2014: P.O. Enquist-prisen

2018: Leo Estvads Legat

2018: Axel og Magda Fuhrs Legat

2022: Blixenprisen. Årets bog

Udvalgt bibliografi:

2008: Kantslag (noveller)

2010: Dage (roman)

2016: Spejl, skulder, blink (roman)

2018: Kort over Canada (noveller)

2021: En linje i verden (essays)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kunst, magt og faderoprør (2003).

Anmeldelse af romanen Stormesteren.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Blodfattig roman om depression (2005).

Anmeldelse af romanen Ann Lie.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af novellesamlingen Kantslag.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Anmeldelse af romanen Dage.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af romanen Spejl, skulder, blink.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af novellesamlingen Kort over Canada.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Anmeldelse af essaysamlingen En linje i verden.

Af Anita Brask Rasmussen, Information.

Interview med forfatteren om romanen Ann Lie.

Interview fra Politiken (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om omvejen til succes.

Interview fra LitteraturNu (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Spejl, skulder, blink.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Kort over Canada.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om essaysamlingen En linje i verden.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2021). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.08.2022.