Asger Schnack

Om forfatteren

Foto: Sofie Amalie Klougart

(1949)

Forfatterdebut: 1967 (Øjeæbler)

Med sit sanselige og ikke mindst lyriske sprog har Asger Schnack uden tvivl allerede manifesteret sig som én af nyere tids mest markante stemmer i dansk litteratur. Han kom til verden i forstadsbyen Gentofte, hvor han voksede op i 1950’erne og 1960’erne. Asger Schnack har skrevet lige siden han var ganske ung og fik allerede sin debut som blot 18-årig med digtsamlingen Øjeæbler i 1967 under sin gymnasietid fra Aurehøj Gymnasium. Lige siden debuten har han haft en central position i det danske lyrikmiljø. Selvom det er poesien, der tegner hovedsporet gennem forfatterskabet, har han i sit litterære virke skrevet inden for vidt forskellige genrer, alt lige fra essays, romaner til børnebøger, erindringsprosa og biografier. Foruden sit store forfattervirke har Asger Schnack siden 1970’erne haft en omfattende karriere i forlagsbranchen. Dels som leder af forlagene Swing (1974-1979) og Bebop (2000-2012), samt som forlagsredaktør på Borgens Forlag (1975-1979) og Hans Reitzels Forlag (1993-1999). I slutningen af 1970’erne var han med til at opdage nogle af 1980’ernes helt centrale lyrikstemmer, deriblandt Michael Strunge, F.P. Jac og Henrik S. Holck. Han var desuden en aktiv del af 1980'ernes poesiscene med digterkollektivet Bandet Nul sammen med Klaus Høeck og F.P. Jac. I 2009 frem til 2011 underviste han ved Forfatterskolen, inden han i 2014 stiftede forlag i eget navn, Asger Schnacks Forlag. Med tiden er Asger Schnack blevet tildelt et hav af store priser og legater, heriblandt Carl Møllers Legat, Drachmannlegatet, Victor B. Andersens Hæderslegat, Morten Nielsens Mindelegat, Otto Gelsted-Prisen, F.P. Jacs Mindelegat og Sigvaldi-prisen, samt blevet tildelt Statens Kunstfonds 3-årige stipendium og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Privat er Asger Schnack bosat i den centrale del af København og er far til døtrene Rosita og Christine.

Derfor skriver jeg:

Hvad jeg skriver, er til stadighed verden. Og hvad jeg ikke kan skrive, er verden. Jeg kan forholde mig længe til dette, men hvad der gælder, er, hvad jeg så på Louisiana i november 1971. Herfra var vejen lagt, målet sat, og kikkerten var mine skriveredskaber. Aldrig har det ændret sig væsentligt, selv om jeg har stået til tjeneste også for andre, mere ydmyge forsvindingsnumre, ind bag hverdagen. Mit ærinde er visionært, at tilvejebringe.

Asger Schnack, januar 2021.

Udvalgte litteraturpriser:

1980: Drachmannlegatet

2003: Morten Nielsens Mindelegat

2005: Otto Gelsted-Prisen

2013: F.P. Jacs Mindelegat

2020: Sigvaldi-prisen

Udvalgt bibliografi:

2012: Morti Vizki - en kærlighedserklæring (biografi)

2014: Kick A: Min kunsthistorie (digte)

2015: Essays : et langdigt (essays)

2017: Graffiti (digte)

2019: Fra gud til måne (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Brændbart stof (2010).

Anmeldelse af essaysamlingen Bål og brand.

Af Torben Brostrøm, Information.

»»»

Hemmeligheder og længselssmerte (2013).

Anmeldelse af biografien Morti Vizki - en kærlighedserklæring.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Anmeldelse af biografien Dan Turèll - hele historien.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Anmeldelse af essaysamlingen Essays : et langdigt.

Af Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Anmeldelse af digtsamlingen Graffiti.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Anmeldelse af digtsamlingen Fra gud til måne.

Af Kamilla Löfström, Information.

Interview med forfatteren om forlaget Bebop.

Interview fra litteraturmagasinet Sentura (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit forhold til litteratur.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit forhold til Pia Juul.

Interview fra Information (2020). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2022.