Vita Andersen

Om forfatteren

Foto: Pelle Rink

(1944 - 2021)

Forfatterdebut: 1977 (Tryghedsnarkomaner)

Med sin på én gang sarte og slagkraftige prosa har Vita Andersen manifesteret sig som en af nyere tids mest originale og toneangivende stemmer i dansk litteratur. Hun kom til verden i København, hvorfra hun i 40'erne og 50'erne voksede op som barn af en enlig og psykisk ustabil mor. Hendes barndom var dog langt fra fryd og gammen, men derimod præget af svigt og ustabilitet og tilbragte det meste af tiden under omskiftelige og socialt belastede forhold uden for hjemmet. Som ung gik hun på studenterkursus, dog uden at tage eksamen. Herefter læste hun i en tid til skuespiller, men opgav og fandt i stedet arbejde som blandt andet opvasker, servitrice og fabriksarbejder. Vita Andersen fik sin debut med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner i 1977, der siden er blevet én af landets mest solgte debutudgivelser nogensinde. Herefter fulgte novellesamlingen Hold kæft og vær smuk (1978) og digtsamlingerne Næste kærlighed eller Laila og de andre (1978) og Det er bare ærgerligt (1981). Siden har hun udsendt romanerne Hva'for en hånd vil du ha' (1987), Sebastians kærlighed (1992), Get a life (2003), Anna Zoë (2006), Sig det ikke til nogen (2012) og Indigo (2017). Hun har desuden skrevet skuespillene Elsk mig (1980) og Kannibalerne (1982), samt børnebøgerne Petruskas laksko (1989) og Coco (1997). Vita Andersen modtog gennem sin litterære karriere op til flere priser, deriblandt boghandlernes pris De Gyldne Laurbær for novellesamlingen Hold kæft og vær smuk, samt forlaget Gyldendals pris Søren Gyldendal Prisen, og blev desuden i starten af 90'erne tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Vita Andersen efterlod sig to voksne døtre og en søn.

Derfor skriver jeg:

»Min egen mor skrev jo også altid, men for mig var der sket det vidunderlige, at jeg havde debuteret og fået succes og vidste, at jeg var forfatter, mens min mor aldrig fik udgivet noget som helst. Så det var på en helt anden måde. Men i mange år, mens børnene var mindre, skrev jeg faktisk kun to børnebøger.«

Vita Andersen (Citat fra interview i Politiken, 2006).

Udvalgte litteraturpriser:

1979: De Gyldne Laurbær. Hold kæft og vær smuk

1987: Kritikerprisen

1991: Søren Gyldendal Prisen

1991: Henrik Pontoppidans Mindefond

1997: BMF's Børnebogspris

Udvalgt bibliografi:

1992: Sebastians kærlighed (roman)

2003: Get a Life (roman)

2006: Anna Zoë (roman)

2012: Sig det ikke til nogen (roman)

2017: Indigo (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

På børne-hjemmet så hun Gud (2003).

Anmeldelse af romanen Get a Life.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Det forudsigelige marokkanske mareridt (2006).

Anmeldelse af romanen Anna Zoë.

Af Lars Handesten, Berlingske.

»»»

Genboer i nød (2012).

Anmeldelse af romanen Sig det ikke til nogen.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Vita Andersen viser os, hvordan det føles at være for bange til at være i sin egen krop (2017).

Anmeldelse af romanen Indigo.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

Interview med forfatteren om romanen Get a Life.

Interview fra Berlingske (2003). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Anna Zöe.

Interview fra Politiken (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Sig det ikke til nogen.

Interview fra Information (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Indigo.

Interview fra Berlingske (2018). [klik her]

»Når man ser Vita Andersen på gamle videoer, hæfter man sig ved hendes søgende, skrøbelige og anspændte fremtræden. Men man skal ikke tage fejl. Vita Andersen var som forfatter utrolig modig og skabte en skelsættende digtning, der fortsat sætter en litterær dagsorden.


I interviews vendte hun ofte rollerne om og gav sig til at udspørge journalisterne om, hvad de tænkte og mente. Det var ikke nogen joke. Det var hendes tilkendegivelse af menneskelig respekt og ærlighed. Som forfatter demonstrerede hun helt konkret, at hun ikke sad inde med svar på de problemer, hun beskrev som forfatter. Hun ville åbne en samtale og skabe lydhørhed. Og læserne blev hooked i hobetal og oplevede, at hendes digtning rummede en anerkendelse af fortrængte og ubærlige erfaringer og viste sider af kvinders og børns tilværelse, der var stuvet af vejen i det velfærdsliv, som udviklede sig i Vita Andersens levetid.


Vita Andersen blev født i 1944 og voksede op hos sin mor. Men hun blev fjernet fra hjemmet, boede i en periode på børnehjem og i pleje hos sin moster. En angstfuld barndom med de voksnes svigt blev vigtigt tema i et forfatterskab, der omfattede både digte, noveller, romaner, dramatik og børnebøger. Vita Andersen havde en formidabel evne til at trænge ind i det nødstedte barns følelse og oplevelse af verden. Hun kaldte det et rent mirakel, at hun var endt som forfatter og ikke som narkoluder, en vanlig skæbne for datidens børnehjemsbørn.«


Anne-Marie Mai (Citat fra nekrolog i Weekendavisen, 2021).

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2024.


Copyright © 2022