Kim Leine

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1961)

Forfatterdebut: 2007 (Kalak)

Med sit elegante og samtidig poetiske sprog har Kim Leine inden for kun ganske kort tid manifesteret sig som én af sin generations mest originale stemmer i nyere dansk prosa. Han kom til verden i Norge, hvor han voksede op i den lille bygd Seljord sammen med sin mor og stedfar og lillebror. Senere flyttede han til Danmark som blot 17-årig for at bo sammen med sin far i København, hvor han i 1982 blev nysproglig student fra Sortedam Gymnasium. I tiden efter gymnasiet uddannede han sig til sygeplejerske på Bispebjerg Sygeplejeskole. Herefter gik turen til Grønland, hvor han i femten år boede og arbejdede som sygeplejerske. Siden vendte han dog tilbage til Danmark, hvor han som 45-årig fik sin debut med erindringsromanen Kalak i 2007, der siden blev fulgt af romanerne Valdemarsdag (2008) og Tunu (2009). Kim Leine fik for alvor sit helt store gennembrud med sin meget kritikerroste roman Profeterne i Evighedsfjorden (2012), der netop indbragte ham boghandlernes pris De Gyldne Laurbær og Nordisk Råds Litteraturpris. Siden har han foruden romanen Afgrunden (2015), blandt andet publiceret romanerne De søvnløse (2016), Rød mand/sort mand (2018), Efter åndemaneren (2021), samt Karolines kærlighed (2022). Blandt sine store foretrukne kilder til inspiration er den norske forfatter Knut Hamsun, den russiske forfatter Lev Tolstoj, den franske forfatter Gustave Flaubert og den canadiske forfatter og litteraturkritiker Margaret Atwood. Med tiden har Kim Leine modtaget adskillige priser for sit forfatterskab og i 2010 modtog han desuden støtte fra Dansk-Grønlandsk Kulturfond til en researchrejse til Maniitsoq (Evighedsfjorden). Privat er Kim Leine bosat på Islands Brygge i København med sin hustru Bodil og deres søn Sune. Han er desuden far til Johannes og Marie.

Derfor skriver jeg:

At skrive er for mig en grundbehov, ligesom det er at læse, på linje med sex, mad, venskaber og familie. Læsningen var, fra ca. 12 års alderen, min måde at få nogle fornuftige voksenrelationer, og idéen om at blive forfatter opstod tidligt. Men jeg kunne ikke fatte hvordan man skrev en bog. Så i mange år lavede jeg alt muligt andet, drak for meget, åd for meget, havde mange usunde seksuelle forhold, tog morfin osv. I dag kan jeg godt se at det var en slags overspringshandling, mens jeg ventede på at blive forfatter. Jeg forsøgte igen og igen, og mislykkedes igen og igen. Først da jeg havde overlevet den endegyldige krise, kom der en nerve, og en følelse af nødvendighed, i skrivningen, og så kom bøgerne i tur og orden. Jeg har en del erfaringer med misbrug og afhængighed, og jeg kan mærke at der er flere af de samme energier i min skrivning som i de andre ting. Hvis jeg går i nogle dage uden at få skrevet, får jeg abstinenser og bliver deprimeret, vranten, desperat, i den rækkefølge - bare spørg min kone.

Bruger jeg skrivningen terapeutisk? Ja, selvfølgelig. At skrive hjælper en med at tænke, at sortere rodet oppe i hovedet. Men formålet med at skrive er vel ikke terapeutisk. Det er bare noget jeg gør. Det er et grundbehov.

Kim Leine, januar 2015.

Udvalgte litteraturpriser:

2007: Munch-Christensens Kulturlegat

2012: Jytte Borberg Prisen

2013: Nordisk Råds Litteraturpris

2013: De Gyldne Laurbær. Profeterne i Evighedsfjorden

2019: Søren Gyldendal Prisen

Udvalgt bibliografi:

2008: Valdemarsdag (roman)

2012: Profeterne i Evighedsfjorden (roman)

2015: Afgrunden (roman)

2018: Rød mand/sort mand (roman)

2022: Karolines kærlighed (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Mord til morgengymnastik (2008).

Anmeldelse af romanen Valdemarsdag.

Af Lilian Munk Rösing, Information.

»»»

Bagsiden af Grønland (2009).

Anmeldelse af romanen Tunu.

Af Helle Juhl Lassen, Information.

»»»

Mesterværk: Latter og gråd i Grønland (2012).

Anmeldelse af romanen Profeterne i Evighedsfjorden.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Raske drenge rejser ud, sårede mænd vender hjem (2015).

Anmeldelse af romanen Afgrunden.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Den ultimative Grønlands-oplevelse (2016).

Anmeldelse af romanen De søvnløse.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Kim Leine er i arktisk topform i sin nye, voldsomme roman (2018).

Anmeldelse af romanen Rød mand/sort mand.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Kulørte bøhmænd i løbetid (2019).

Anmeldelse af romanen Dansk standard.

Af Nanna Goul, Information.

»»»

Civilisationen vil frem (2021).

Anmeldelse af romanen Efter åndemaneren.

Af Klaus Rothstein, Weekendavisen.

Interview med forfatteren om romanen Kalak.

Interview fra Information (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Information (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om Profeterne i Evighedsfjorden.

Interview fra Information (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Afgrunden.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Rød mand/sort mand.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Dansk standard.

Interview fra Berlingske (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2022.