Jakob Ejersbo

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1968 - 2008)

Forfatterdebut: 1998 (Fuga)

Med sin umiddelbare og ikke mindst realistiske skrivestil var Jakob Ejersbo uden tvivl eksponent for den nye kritiske realisme, som fandt form op gennem 90’erne. Han kom til verden i forstadsbyen Rødovre, men tilbragte siden en stor del af sin barndom og ungdom i Tanzania. Da han var blot seks år gammel, rejste familien til Tanzania, hvor hans far netop var udsendt for Danida, imens han og storesøsteren Ea startede på Den Internationale Skole i byen Moshi. I midten af 70’erne flyttede familien tilbage til Danmark og bosatte sig i Frejlev uden for Aalborg, hvor han begyndte i 3. klasse. Som blot 12-årig rejste han i 1980 tilbage til Tanzania, hvor han en overgang boede alene med sin far og gik i skole. I slutningen af 80’erne rejste han tilbage til Danmark og gik på efterskole og senere HF. Efter en noget omflakkende periode, hvor han blandt andet arbejdede som isolator, opvasker og piccolo, blev han i 1995 uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Jakob Ejersbo fik sin debut i bogform med brevromanen Fuga i 1998, som han skrev sammen med vennen Morten Alsinger. Herefter udkom han med novellesamlingen Superego i 2000. Sit endelige gennembrud fik han med bestsellerromanen Nordkraft i 2002, der netop indbragte ham De Gyldne Laurbær og siden blev filmatiseret af Ole Christian Madsen, samt dramatiseret og opsat på Teater Nordkraft i Aalborg i samarbejde med Aalborg Teater. Blandt sine helt store kilder til inspiration var Ernest Hemingway, John Steinbeck, Erich Maria Remarque, Kerstin Ekman, Hans Lucht, og Aleksandr Solsjenitsyn. Efter sin alt for tidlige bortgang i sommeren 2008, udkom hans store og meget kritikerroste romantrilogi om Afrika i 2009, der foruden Eksil, bestod af Revolution og Liberty. Den sidst omtalte roman blev i 2010 tildelt DR Romanprisen og er blevet solgt til filmatisering af DR Drama med Mikael Marcimain som konceptuerende instruktør og med Asger Leth som hovedforfatter. I slutningen af 2015 valgte forlaget Gyldendal at udgive novellesamlingen Nedrullede persienner - og andre begyndelser, der usentimentalt skildrer forskellige menneskers liv på kanten af desperation og ensomhed. Samme år udkom dokumentarfilmen Ejersbo, instrueret af Christian Holten Bonke.

Derfor skriver jeg:

»Som forfatter har man det lidt som forsidepassageren i en bil. Det nytter ikke noget, at man sidder og dirigerer eller bremser med fødderne i bunden af bilen. Man kan lige så godt læne sig tilbage i sædet og nyde turen.«

Jakob Ejersbo (Citat fra interview i Politiken, 2005).

Udvalgte litteraturpriser:

2002: De Gyldne Laurbær. Nordkraft

2005: Den Nordjyske Kulturpris

2010: DR Romanprisen. Liberty

Udvalgt bibliografi:

2000: Superego (noveller)

2002: Nordkraft (roman)

2009: Eksil (roman)

2009: Liberty (roman)

2015: Nedrullede persienner (noveller)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Snapshots fra en generation (2000).

Anmeldelse af novellesamlingen Superego.

Af Ove Christensen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Uden klicheer (2002).

Anmeldelse af romanen Nordkraft.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Afrika i sort-hvid (2009).

Anmeldelse af romanen Eksil.

Af Lars Handesten, Kristeligt Dagblad.

»»»

Sort er ikke bare sort (2009).

Anmeldelse af romanen Revolution.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Et lokum af løgn (2009).

Anmeldelse af romanen Liberty.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Syv historier til dyrkelsen af Ejersbo-myten (2015).

Anmeldelse af novellesamlingen Nedrullede persienner.

Af Thomas Thurah, Information.

Interview med forfatteren om romanen Nordkraft.

Interview fra Politiken (2002). [klik her]

»»»

Interview i anledning af filmatiseringen romanen Nordkraft.

Interview fra Politiken (2005). [klik her]

»Endnu en forfatter er død alt for ung, Jacob Ejersbo, 40 år, så meget mere bittert, som han var på toppen af sin formåen efter succesen med bestselleren Nordkraft om narkomiljøet i Ålborg og med endnu et storværk på vej, Liberty-trilogien.


En af de venner, som kendte ham bedst, var Christian Kirk Muff, som var hans sparringspartner gennem årene, både på Nordkraft og det nye endnu ikke udkomne værk, som består af tre bøger, en murstensroman, Liberty, endnu en roman, Eksil, og en samling fortællinger, Revolution. Et værk på tilsammen 1.600 sider, som de to begyndte at tale om for 13 år siden, og som handler om forholdet mellem den vestlige verden og de såkaldte tredje-verdenslande - om kvinder og mænd, børn og ældre, grønlændere og danskere, amerikanere, englændere, afrikanere, indere og arabere og meget mere. Ikke mindst er den inspireret af, at en del af Jacob Ejersbos opvækst foregik i Tanzania.«


Kristen Bjørnkjær (Citat fra nekrolog i Information, 2008).

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.01.2024.


Copyright © 2022