Foto: Pernille Borenhoff
(1945)
Forfatterdebut: 1988 (Slutspil med blind makker)
Steen Harvig er fortrinsvis kendt for sine psykologiske thrillers inden for krimigenren om den unge politiassistent Morten Krag. Han er opvokset i Charlottenlund nord for København og er oprindeligt uddannet cand.mag. i dansk og filmvidenskab fra Københavns Universitet med speciale i Hitchcocks film. Det meste af sit liv har han undervist, først på højskole ved Vejle, herefter ved Københavns Universitet og senest VUC København. Allerede som ganske ung bugnede hans skuffer af digte og noveller, som han selv havde skrevet og er blandt andet inspireret af store svenske krimiforfattere som Leif G.W. Persson, Håkan Nesser og Karin Alvtegen. Steen Harvig debuterede med den meget kritikerroste roman Slutspil med blind makker i 1988 og har med tiden udgivet adskillige romaner inden for krimigenren, heriblandt Den tyske forbindelse (2004), Blind vej (2006), Foran mørket (2008), samt Drifternes trilogi, der foruden Besat (2009) ligeledes omfatter Bedrag (2011) og Begær (2013). Siden har han publiceret romanerne Copyman (2014), Manden der vendte tilbage (2017), A.R. (2018), Bag masker (2020) og senest Det sidste vidne (2022). Ud over sit eget forfattervirke er han medlem af Det Danske Kriminalakademi og er desuden en flittig foredragsholder, der blandt andet er optaget af at formidle krimiens historie og berette om sin bestandige søgen efter plots og den overraskende, eksistentielle historie. Privat er Steen Harvig bosat i den sydsvenske by Lammhult med sin hustru Inga-Lena, med hvem han har to voksne sønner, Erik og Bjørn.
Derfor skriver jeg:
En af de første erindringer om min dragning mod det mystiske og det uforklarlige går tilbage til min barndom. Vi - mine forældre, en ældre bror og jeg - boede i en bebyggelse, der hedder Jagtparken i Charlottenlund, et trygt og hyggeligt kvarter med masser af jævnaldrende legekammerater, men en dag var en af disse forsvundet. Han havde pjækket fra skole og dukkede ikke op senere på eftermiddagen, hvor forældrene kom fra arbejde. Politiet blev tilkaldt, de mange blokke gennemsøgt - også kældrene under bebyggelsen blev minutiøst gennemtrawlet, og tilfældet ville, at jeg netop befandt ud for døren til det kælderrum, hvor han ud på aftenen dukkede op. Tavs, chokeret, nærmest lammet blev han anbragt i en ambulance og kørt væk. Hvorfor han var havnet i kælderen, og hvad han havde oplevet, forblev et mysterium, i hvert fald for os, hans jævnaldrende. De voksne dækkede over hændelsen, og vi børn skulle ikke stille spørgsmål. Nogle måneder senere blev han taget ud af skolen, og han og forældrene flyttede.
Jeg har ofte tænkt på ham. Hvad skete der? Hvorfor flyttede familien, og hvorfor fik vi ikke noget at vide?
Jeg er sikker på, at den mystiske hændelsei de følsomme barndomsår har været medvirkende til at skabe klangbund for mine spændingsbøger.
Steen Harvig, april 2013.
Udvalgte litteraturpriser:
1989: Det danske Kriminalakademis debutantpris
Udvalgt bibliografi:
2014: Copyman (roman)
2016: Manden der vendte tilbage (roman)
2018: A.R. (roman)
2020: Bag masker (roman)
2022: Det sidste vidne (roman)
Sekretærer gifter man sig med (2006).
Anmeldelse af romanen Bind vej.
Af Lasse Horne Kjældgaard, Politiken.
»»»
Ny dansk krimi er godt gammeldags håndværk (2009).
Anmeldelse af romanen Besat.
Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.
»»»
Tv-vært bærer på hemmeligheder i speget plot (2013).
Anmeldelse af romanen Begær.
Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.
»»»
Ambitiøs krimi er solidt håndværk af den gamle skole (2014).
Anmeldelse af romanen Copyman.
Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.
»»»
Den ukendte kvinde (2018).
Anmeldelse af romanen A.R..
Af Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten.
»»»
Mobning, trafficking og klimadebat i tre danske krimier fra små forlag (2022).
Anmeldelse af romanen Det sidste vidne.
Af Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten.
Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2022.
Copyright © 2022