Sara Blædel

Om forfatteren

Foto: Steen Brogaard

(1964)

Forfatterdebut: 2004 (Grønt støv)

Med sin enkle og ikke mindst meget levende skrivestil har Sara Blædel uden tvivl markeret sig som én af landets helt store forfattere inden for krimigenren. Hun kom til verden i København i 1964 som datter af journalisten Leif Blædel og skuespilleren Annegrethe Nissen. Som barn voksede hun op på Østerbro indtil familien valgte at flytte til et nedlagt landsted i Hvalsø ved Roskilde. Sara Blædel er oprindeligt uddannet tjener, men valgte senere at tage en grafisk uddannelse som reprokopist og har blandt andet arbejdet som grafisk koordinator hos forlaget Gyldendal. I start 1990’erne grundlagde hun krimiforlaget Sara B, hvor hun siden har genudgivet op til flere udenlandske kriminalromaner. I 1995 begyndte hun at arbejde som journalist og blev i slut 1990’erne ansat som journalist ved tv- og filmproduktionsselskabet Metronome, hvorfra hun siden fungerede som redaktionschef. I 2000 udkom hun med en bog om prinsesse Anne-Marie, inden hun debuterede med krimiromanen Grønt støv i 2004, for hvilken hun siden blev tildelt Det Danske Kriminalakademis debutantpris. Herefter fulgte romanerne Kald mig prinsesse (2005), Kun ét liv (2007) og Aldrig mere fri (2008). Siden har hun udsendt flere store krimier, deriblandt Dødsenglen (2010), Kvinden de meldte savnet (2014), Bedemandens datter (2016), Den tredje søster (2018), Den tavse enke (2020), samt Elins død (2022). Sara Blædel har modtaget op til flere store priser gennem sin karriere som forfatter, heriblandt Boghandlernes Gyldne Laurbær for Kvinden de meldte savnet i 2014, samt op til flere legater fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Privat er Sara Blædel bosat i den centrale del af København, og er mor til sønnen Adam.

Derfor skriver jeg:

»Jeg var ansat på Metronome med et travlt job og tusind deadlines. Jeg kunne have tændt duftlys eller mediteret, men i stedet begyndte jeg at fortælle historier inde i mit hoved. En af historierne brændte sig fast på en måde, så jeg blev nødt til at få den ud af bøtten, hvis ikke jeg skulle blive vanvittig. Det blev til »Grønt Støv«. I dag kan jeg godt se, at det ikke er den mest højtravende krimi, der er skrevet i historien, men det blev min begyndelse.«

Sara Blædel (Citat fra interview i Berlingske, 2020).

Udvalgte litteraturpriser:

2005: Det Danske Kriminalakademis debutantpris

2010: Bog & Idé-prisen. Dødsenglen

2014: De Gyldne Laurbær. Kvinden de meldte savnet

2016: Krimimessens Publikumspris

2020: Martha-prisen

Udvalgt bibliografi:

2014: Kvinden de meldte savnet (roman)

2016: Bedemandens datter (roman)

2018. Den tredje søster (roman)

2020: Den tavse enke (roman)

2022: Elins død (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

En strømer ved navn Louise (2004).

Anmeldelse af romanen Grønt støv.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Værre end døden (2005).

Anmeldelse af romanen Kald mig prinsesse.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

De sendte en kvinde (2007).

Anmeldelse af romanen Kun ét liv.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Opgør med kvindehandlen (2008).

Anmeldelse af romanen Aldrig mere fri.

Af Mie Petersen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Spændingen holder det meste af vejen i ny Blædel-krimi (2014).

Anmeldelse af romanen Kvinden de meldte savnet.

Af Mette Højbjerg, Politiken.

»»»

Sara Blædel går nye, spændende veje (2016).

Anmeldelse af romanen Bedemandens datter.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Sympatisk Blædel-krimi uden klimaks (2019).

Anmeldelse af romanen Pigen under træet.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Fyn er farlig i årets krimioverraskelse (2021).

Anmeldelse af romanen Opløst.

Af Line Rasmussen, Dagbladet Børsen.

»»»

Sara Blædel har aldrig skrevet bedre end her (2022).

Anmeldelse af romanen Elins død.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

Interview med forfatteren om romanen Kald mig prinsesse.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Kun ét liv.

Interview uploadet af Litteratursiden (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Ilkas arv.

Interview fra magasinet LIME (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Den tredje søster.

Interview fra Berlingske (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Den tavse enke.

Interview fra Politikens Forlag (2020). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit forhold til begrebet femi-krimi.

Interview fra Berlingske (2020). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Elins død.

Interview fra bogmagasinet Bog.dk (2022). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.12.2022.


Copyright © 2022