Henrik Nordbrandt

Om forfatteren

Foto: Sofie Amalie Klougart

(1945 - 2023)

Forfatterdebut: 1966 (Digte)

Med sine humoristiske og underfundige digte og ikke mindst sit meget paradoksale billedsprog var Henrik Nordbrandt uden tvivl manifesteret sig som én af nyere tids helt store lyriske stemmer i dansk litteratur. Han kom til verden i 1945 på Frederiksberg og er vokset op i efterkrigstidens København sammen med sin yngre søster Elisabeth. Som ung blev han i 1964 student fra Skt. Jørgens Gymnasium. I 1960’erne og 1970’erne fulgte studier i kinesisk, tyrkisk og arabisk ved Københavns Universitet. I 1965 fik han sin lyriske debut med digte i lyriktidsskriftet Vindrosen og debuterede i bogform med digtsamlingen Digte i 1966. Siden er det blevet til flere store lyriske udgivelser, deriblandt digtsamlinger som Ode til blæksprutten og andre kærlighedsdigte (1975), Violinbyggernes by (1985), Støvets tyngde (1992), Ormene ved himlens port (1995), Drømmebroer (1998) og Pjaltefisk (2005). Blandt hans seneste udgivelser er digtsamlingerne Vi danskere (2010), Jetlag (2015), Den store amerikanske hævn (2017), samt Så en morgen (2021). Selvom det er hovedsagligt digtene, han er mest kendt og anerkendt for, har han ligeledes udfoldet sig inden for andre genrer, alt lige fra journalistik til krimier og personlige beretninger. Blandt sine litterære forbilleder og ikke mindst kilder til inspiration er store lyriske ikoner som Wallace Stevens, Thomas Stearns Eliot og Gunnar Ekelöf. Han har desuden ladet sig inspirere af indtryk og sansninger fra sine mange rejser til landene omkring Middelhavet, hvor han i lange perioder tilbragte det meste af sit voksne liv. Med tiden modtog Henrik Nordbrandt et utal af priser, heriblandt Det Danske Akademis Store Pris (1980), Kritikerprisen (1984), Svenska Akademiens Nordiska Pris (1990), De Gyldne Laurbær (1996) og Nordisk Råds Litteraturpris (2000). Parallelt med sit forfattervirke har han desuden arbejdet som litteraturanmelder ved dagbladet Aktuelt, samt skrevet kronikker til blandt andet Politiken og Weekendavisen. I 2014 blev han desuden medlem af Det Danske Akademi. Privat var Henrik Nordbrandt bosat på Østerbro i den centrale del af København med udsigt over Sortedams Sø fren til sin bortgang. Han efterlod sig sin finske hustru Marja Jäättelä og datteren Anna Helena.

Derfor skriver jeg:

»For mig er mine digte en form for terapi. En måde at skabe indsigt i mit eget liv, en måde at forholde mig til verden på og finde ud af, hvordan den hænger sammen. For mig drejer det sig om at skabe en genstand, et digt, der sætter mig i stand til at opleve det, jeg ser på en ny måde. Det bedste er, hvis jeg bliver overrasket over det, jeg har skrevet. Som om en anden havde skrevet det.«

Henrik Nordbrandt (Citat fra interview i Berlingske, 2015).

Udvalgte litteraturpriser:

1980: Det Danske Akademis Store Pris

1987: Søren Gyldendal Prisen

1990: Det Svenske Akademis Nordiske Pris

1996: De Gyldne Laurbær. Drømmebroer

2000: Nordisk Råds Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2005: Dumhedens løvefødder (digte)

2010: Vi danskere (digte)

2012: 3 ½ D (digte)

2015: Jetlag (digte)

2021: Så en morgen (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Udækket, åben poesi (1998).

Anmeldelse af digtsamlingen Drømmebroer.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Ned til nulpunktet (2002).

Anmeldelse af erindringsbogen Døden fra Lübeck.

Af Birgitte Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Nordbrandts hyttefad( (2004).

Anmeldelse af digtsamlingen Pjaltefisk.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Digter med minushæl (2005).

Anmeldelse af essaysamlingen Dumhedens løvefødder.

Af Jens Andersen, Berlingske.

»»»

Sur sur sur, lille digt omkring (2010).

Anmeldelse af digtsamlingen Vi danskere.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Der er knald på Nordbrandts nye sortkantede digte (2012).

Anmeldelse af digtsamlingen 3 ½ D.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Rejsende poet opdaterer rejseformen (2015).

Anmeldelse af digtsamlingen Jetlag.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Direkte og stærke politiske digte (2017).

Anmeldelse af digtsamlingen Den store amerikanske hævn.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Henrik Nordbrandts nye digte er kompromisløst frie for billig forsoning( (2021).

Anmeldelse af digtsamlingen Så en morgen.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om livsmod.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2002). [klik her]

»»»

Interview i anledning af erindringsbogen Døden fra Lübeck.

Interview fra Information (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtets flygtige skabelsesproces.

Interview fra Jyllands-Posten (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfattereni anledning af digtsamlingen Vi danskere.

Interview fra Politiken (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om arbejdsproces og skriveblokering.

Interview fra Information (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtene Programerklæring, Den danske sødme og Fed sol.

Interview uploadet af Vimeo.com (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om poesi og inspiration.

Interview fra Berlingske (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om livet i en coronatid.

Interview fra Weekendavisen (2020). [klik her]

Henrik Nordbrandt demonstrerede en intens afsmag for det perfekte frembragt på det smukkeste dansk (2023).

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Nekrolog offentliggjort: 01.02.2023.

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.02.2022.


Copyright © 2022